Nu dienen we nog resources, eerst en vooral medewerkers dus, toe te wijzen aan de taken. Hierdoor plannen we wie wanneer nodig is en sporen we conflicten op, en krijgen we ook een idee van de arbeidskost die bij dit project hoort.
Rollen vastleggen
Voor we hieraan beginnen leg je vast welke rollen/jobprofielen er nodig zijn om dit project uit te voeren. Je kunt dan later benoemde personen vastleggen in die rol. Voorbeeld van enkele rollen die bij het voorbeeld van "het bouwen van een app" zinvol zijn: administratief medewerker, financieel analist, grafisch ontwerper, systeembeheerder, programmeur, technical writer, software analist, ontwerper, project manager, team leader, legal specialist, digitale marketing specialist,...
Leg je lijst met rollen aan via: Project > Properties > Resource roles
Resources vastleggen
Eens je de rollen hebt, dien je concreet personen in te plannen in die rollen. Klik op de tab “Resources Chart”.
Je kunt in het linker gebied nu een lijst aanleggen van de personen die actief worden in je project. Dat kan via RMK of via Ctrl-H of via het menu bovenaan Resources > New resources
In de pop-up die verschijnt vul je de naam van de persoon in, zijn contactgegevens, zijn standaard rol (het is mogelijk iemand bij een taak een andere rol te geven dan zijn standaard rol als deze dat aan kan)
In het veld “Standard rate” vul je de dag kost in voor deze resource. Let op, wat men meestal hier invult wordt in een bedrijf de “fully loaded cost” genoemd. Dat is een bedrag die groot genoeg is om niet enkel het bruto loon van de werknemer en zijn voordelen in natura te dekken, maar bevat meestal ook wat %budget ter ondersteuning van de “algemene diensten” van het bedrijf zoals gebouw, sales&marketing, management, HR,...). De dagprijs die je invult dient zonder winstmarge te zijn: Je geeft altijd in projectplanning alle bedragen in als kost, en pas als je het eindtotaal weet wordt geredeneerd over de van toepassing zijnde winstmarge die dient toegevoegd.
Enkele realistische dagprijzen voor een Belgische situatie in een wat groter bedrijf uit de technologiesector in een “fully loaded cost” aanpak:
- Projectmanager: 800 Euro
- Consultant: 800...1500 Euro
- Programmeur: 350 Euro
- Administratief medewerker : 200 Euro
Resources off-time
Naast de algemene bedrijfskalender die we bij aanvang aangelegd hebben dient ook nog per medewerker bijgehouden te worden wanneer deze medewerker vrij heeft of niet kan meedraaien in dit project. Iedere resources heeft zijn eigen privé kalender waarin periodes kunnen opgenomen worden waarbij deze medewerker niet werkt bovenop de periodes die reeds voor het bedrijf vastgelegd werden.
Selecteer de Tab “Days off” om periodes toe te voegen wanneer deze werknemer niet werkt:
Resources toewijzen aan een taak
Nu kun je bij iedere taak nadenken over de resources die nodig zijn om die taak tot een goed einde te brengen.
Door nauwkeurig in te schatten per resource per taak hoeveel tijd deze aan die taak dient te spenderen bereik je 2 zaken: Je bent de loonkosten veroorzaakt door je project aan het verzamelen, en je bent een werkplanning voor je medewerkers aan het opstellen waarbij ernaar gestreefd kan worden om iedereen een redelijke werkbelasting te geven.
Mocht je ook “middelen” (materiaal, gereedschap, andere kosten) koppelen aan de taken dan heb je een volledig beeld van je projectkosten. GanttProject is momenteel niet gesofisticeerd genoeg om ook deze kosten op te nemen. Bij gebruik van professionelere planningssoftware zoals bijv. MS-Project kan dit wel.
Om dubbeltelling te vermijden is het aanbevolen om enkel aan alle deeltaken resources te koppelen, dus niet aan hoofdtaken.
Invoer: Selecteer de tab “Gantt” zodat je opnieuw de watervalvoorstelling van je project ziet. Dubbelklik op het bolletje links van de taak. In het venster “properties” kies je nu de tab “Resources”. Voeg de resources toe die je nodig acht als medewerkers op deze taak. Denk goed na over het percentage inzet voor iedere resource. Als bijvoorbeeld een taak ingeschat is met een duur van 5 dagen, en resource Jan heeft een halve dag werk te vervullen voor deze taak, dan stel je 10% in voor Jan. 10% van 5 dagen is immers 0,5 dus een halve dag. Zorg ook dat je de juiste rol kiest voor je resource. Die mag afwijken van de standaard rol van die persoon op voorwaarde uiteraard dat naar jouw inschatting die resource die andere rol aankan. Bij iedere taak is het een goede praktijk om één persoon als de verantwoordelijke voor de goede afloop van die taak aan te stellen. Vink bij die persoon het veld “coordinator” aan.
Totale loonkost van je Project?
Het je je resources correct toegewezen, dan kun je nu makkelijk opvragen hoeveel ieder deel van je project aan loonkost heeft.
Eerst dien je de kost kolom zichtbaar te maken. Plaats je muispointer boven de kolomtitels links in de “Gantt” view. Dan RMK > manage columns > Cost > Show Selected.
Bij hoofdtaken zie je nu een subtotaal van de kosten veroorzaakt door de deeltaken. Bij de taak “Begin” zie je nu een algemeen totaal. Nu begrijp je wellicht waarom het een goed idee is om een hoofdtaak “Begin” te hebben die links van de andere taken staat: die heb je nodig om je totale kost te krijgen (en ook bijv. totale duur indien je die kolom zichtbaar hebt)
Resource belasting
Je dient bij het toewijzen van resource na te kijken of wat je doet wel mogelijk is, en de resources optimaal ingezet worden.
Ga naar de tab “Resources”
Je ziet nu in het rechterdeel een tijdsas met blokjes die aangeven hoe je resources ingezet worden.
- Groene blokjes geven aan dat een resource op dat moment niet volledig ingezet wordt: deze persoon heeft nog werktijd over. Hoeveel de inzet is zie je als een percentage in het blokje. Een beetje reserve kan geen kwaad natuurlijk, en kan als reserve gebruikt worden indien een taak wat misloopt. Maar te lage benutting van resources is niet goed voor de kostenstructuur van je bedrijf: je dient uiteindelijk wel het loon van die werknemers te betalen, maar je benut ze niet volledig. Optimalisatie bestaat er hier in te kijken of je deze werknemer niet kan inzetten binnen bijkomende taken van dit project, taken geven in andere projecten, een training laten volgen, enz...
- Rode blokjes geven aan dat een resources in die periode overbelast is: je hebt zoveel taken toegewezen aan die persoon zodat hij meer dan 8 uur per dag zal moeten presteren. Hier moet je ingrijpen: bijv. taken wat meer uitspreiden op de tijdsas. Een taak wegnemen van die resources en er iemand anders op plaatsen, enz... Misschien heb je een omvangrijker team nodig voor je project.
- Blauwe blokjes geven aan dat de belasting volledig is: die persoon heeft werk voor een volledige dag.
Door op het plusteken links van een resource te klikken kun je die resource openklappen zodat je een overzicht krijgt van alle lopende taken waar die resource op ingepland is. Dat kan je helpen in je analyse over hoe een verandering aan te brengen om bijvoorbeeld een overbelasting op te lossen
Opmerking: Meer gesofisticeerde sofware, zoals bijvoorbeeld MS-Project is in staat op automatische manier het project opnieuw in te plannen zodat overbelasting verdwijnt. (autolevelling) Bij GanttProject is deze functionaliteit niet aanwezig.